Google

Khamis, 27 September 2007

Kursus 'PEGASUS'

Seorang anggota Para mestilah mempunyai kebolehan untuk digerakkan sebagai seorang perajurit Para dan layak untuk memakai beret merun. Bagi melayakkan mereka untuk memiliki kemegahan ini, mereka perlu menjalani suatu latihan yang akan mendedahkan mereka kepada perlaksanaan operasi payung terjun yang bersifat agresif, tahan lasak dan saling bekerjasama. Justeru, Panglima 10 Briged Para pada ketika itu iaitu Brig Jen Dato’ Pahlawan Mohd Azumi Mohamed telah mengilhamkan satu bentuk latihan bagi mencapai objektif tersebut.


Maka lahirlah latihan Penyesuaian Beret Merun pada 1 Jan 1998 yang juga dikenali sebagai ’Pegasus’. Pegasus bermaksud 'kuda terbang’ iaitu sejenis kuda yang mempunyai sayap dan banyak terdapat di dalam cerita mitos masyarakat barat. Kehebatan nama haiwan ini telah digunakan oleh pasukan Paratrooper British sewaktu mereka melaksanakan ujian pemilihan ke atas anggota TD British sebelum mereka layak diterima sebagai anggota Paratrooper dan seterusnya layak memakai beret merun. Dalam formasi ini antara syarat untuk melayakkan pemakaian beret merun adalah lulus kursus asas payung terjun dan berjaya menamatkan kursus penyesuaian Beret Merun (Pegasus).

Dalam kursus Pegasus, latihan yang perlu dilalui oleh mereka adalah merangkumi latihan larian hutan, senaman perang, latihan abseilling, repealling, junam selesa, kawad tempur seksyen, membaca peta, merempuh halangan, larian pengusung, mendayung bot tempur sejauh 32 km, merentas desa, kemahiran senjata, ikhtiar hidup, larian balak dan larian 42 km.

Setelah berjaya menamatkan kursus tersebut, satu perbarisan khas diadakan dan disempurnakan oleh Panglima 10 Briged Para bagi upacara pemakaian Beret Merun dan Sayap Berdarah.

Tiada ulasan: